NIEUWS

 
Freddy (Frediën) Nachtegael
Chinees nieuwjaar

Chinees nieuwjaar

Het Chinese jaar Huangdi 4718, het Jaar van de Os (1) , begint op vrijdag 12 februari 2021.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. De Chinezen wensen elkaar dan 新年 快乐 (Xīnnián kuàilè), Gelukkig Nieuwjaar! Het is ook het begin van het Lentefestival ( Chun jie ) van Xin Nian (Nieuwjaar).


Dit feest (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door geheel Azië - en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt.

 

Het is nieuwe dat mannen schulden, kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.


De feesten kunnen ook drie of vijf dagen lang zijn. De 3e dag is ook, overwegend in het Zuiden van China, de Verjaardag van Che Gong (2 ) , Dezelfde data zijn ook geldig voor Tet in Vietnam en het Maannieuwjaar in Mongolië.-


Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de draken- en leeuwendansen.


Volgens legenden was Nian ("Nyehn") een mensetend prooidier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen .


Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd waarin de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.