Blog

 
Cursus Zweeds bij ITAKA: “Zweden zijn heel ‘tacksam’ als je een paar woordjes in hun taal spreekt”

Edegem/Mortsel -

Vanaf begin oktober organiseert Recreatief taal- & kunstonderwijs ITAKA cursussen Zweeds. De dagcursus vindt in Edegem plaats. Wie de avondopleiding wil volgen, kan in Mortsel terecht.

“Mensen hebben verschillende redenen om de taal te leren. Ze hebben familie in Zweden of willen er op vakantie gaan. Sommigen dromen ervan om in het Noorden te gaan wonen. Er zijn ook deelnemers die gewoon een taalcursus willen volgen om hun hersenen te trainen. We hebben heel diverse cursisten van alle leeftijden”, zegt docente Zweeds Jorinde Verschueren (48).

Verschueren leerde haar eerste woordjes Zweeds toen ze vijftien jaar geleden een tijdje thuis zat bij haar jonge kinderen. “Omdat ik in mijn hoofd bezig wilde blijven, begon ik na een weekendje Stockholm elke dag een paar nieuwe woordjes Zweeds te leren. Al snel werd dat een beetje een verslaving en volgde ik enkele cursussen. Nu ben ik zelf docente.”

Vaak worden taalcursussen enkel s’ avonds gegeven. Uit frustratie daarover besloot Verschueren dat wanneer zij ooit les zou geven, het zeker een dagcursus zou zijn.

“Het leuke is dat Zweden zeer dankbaar (tacksam) zijn als je hun taal spreekt. Dat maakt dat je ook veel sneller gaat durven spreken. Ze vinden het zo geweldig dat je de taal leert, dat ze de tijd nemen om naar je te luisteren, ook al maak je fouten. Fransen of Engelsen zijn naar mijn gevoel veel minder blij wanneer je de moeite doet om hun taal te spreken.”

De cursussen van ITAKA zijn heel praktijkgericht. Vanaf les 1 moeten de deelnemers al Zweeds spreken. Het is belangrijk dat ze durven praten en niet bang zijn om fouten te maken.

Leuk op Feestjes

“Als je al een beetje Engels of Duits spreekt, is Zweeds niet zo’n moeilijke taal om te leren. Voordeel is ook dat wanneer je de Zweedse taal beheerst, je ook een beetje Deens en Noors zal verstaan. En Zweeds is de tweede landstaal in Finland, dus ook de Finnen ga je min of meer kunnen begrijpen. Je leert één taal, maar je kan in 4 landen je plan trekken.”

“Jag heter Jorinde. Jag kommer från Hove. Altijd leuk wanneer je op een feestje kan uitpakken met je hobby”, lacht Verschueren.

 

Overgenomen van de website van de Gazet van Antwerpen.