Blog

 
Freddy (Frediën) Nachtegael
Museumconcert & expositie Jozef Peeters en de strijd tegen den tingeltangel

Zoals we in onze laatste nieuwsbrief schreven, staat een samenwerking tussen Itaka-Zuidrand enerzijds en Orfeo producties /Knstwrk anderzijds in de steigers. Op zaterdag 1 april organiseerde laatstgenoemde verenigingen een museumbezoek gekoppeld aan een museumconcert. Dit ging door bij FIBAC I in de Jozef Wautersstraat te Berchem. Wij gingen een kijkje nemen.

 

Eerst : Wat is FIBAC?  Het is een thuishaven voor  Belgische abstracten en staat voor Filips Ingrid Belgian Art Center. Filips De Ferm en zijn echtgenote Ingrid, een Itaka-cursiste Kunst Beleven trouwens, hebben een hart voor kunst. Maar in tegenstelling tot veel verzamelaars stopt hun activiteit niet bij het louter vergaren. Het plezier dat zij beleven aan de kunst waarvan zij houden, willen zij ook met anderen delen, vandaar het Art Center, waarin de werken volledig tot hun recht komen.

 

Op het programma stond een combinatie bezoek met concert. Het museumbezoek met werk van Jozef Peeters, Antwerpen24 juli 1895 – 10 september 1960, een Antwerpse graficus en schilder die als een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars werd beschouwd. De tentoonstelling werd op voortreffelijk wijze gegidst door de heer Peter Pauwels.

Het gegidste gedeelte werd afgewisseld met een pianorecital verzorgd door mevrouw Emi See, een Japans-

Amerikaase pianiste die zich toelegt op de uitvoeringen van nieuwe muziek. Momenteel doet ze een postgraduaat studie aan het Conservatorium van Gent. Ze speelde drie werken van Georg Antheil, een Amerikaanse componist die in 1922 vertrok naar Parijs waar hij zich bij de avant-garde van die tijd voegde als ‘un terrible futuriste’.

De combinatie van bezoek en recital was zeer geslaagd. Je ‘hoorde’ de schilderijen en je “zag’ de muziek. Hier zit ‘muziek’ in.