NIEUWS

 
Freddy Nachtegael

Bezoek aan tentoonstelling Oju Awon Arisha (Face of the Gods) in kunstencentrum Fibac.

In de Jozef Wauterstraat in Berchem waren we donderdag laatstsleden op bezoek bij Filips en Ingrid De Ferm-de Bruyn die daar hun het privé kunstencentrum Fibac hebben ingericht  in een voormalige art deco parochie feestzaal. We vinden het bijzonder fijn om dit privémuseum te kunnen bezoeken.

Op het programma de tentoonstelling OJU AWON ORISHA (Het Gelaat der Goden).  Deze tentoonstelling nodigt de bezoeker uit de schoonheid en de enorme variatie te ontdekken van de kunst van Sub-Sahara Afrika.

Onze gids was Paul Grard, Master in de Kunstgeschiedenis en Archeologie en al meer dan 30 jaar verbonden aan meerdere Brusselse musea (Kunst & Geschiedenis, KMSK), Culturele instellingen (Bozar) en private collecties Als kleinzoon van een Belgische beeldhouwer ontwikkelde hij de expertise in Hedendaagse Kunst. Een deel van het oeuvre van zijn grootvader George Grard werd in 2016 overgebracht naar het nieuwe Kunstencentrum Ten Bogaerde in Koksijde. Op de eerste verdieping bevindt zich de George Grardzaal met originele gipsen en tekeningen. Buiten staan acht bronzen beelden opgesteld.

Op een indrukwekkende manier loodste Paul ons door deze tentoonstelling. Er waren kunstwerken uit Ivoorkust, Burkina Faso, Mali, Ghana en Togo, beelden uit Tanzania. Het hoogtepunt van de tentoonstelling was de religieuze (orisha) en de koninklijke kunst van de Yoruba volkeren van Nigeria/Benin. De tentoonstelling werd schitterend aangevuld met schilderijen, collages en assemblages van bekende Belgische kunstenaars van de twintigste eeuw uit de eigen collectie van Fibac: o.a. werken van Camiel Van Breemdam, Vic Gentils, Luc Peire en Raoul Ubac.

Onze oprechte dank aan Filips en Ingrid voor hun warm onthaal. De tentoonstelling loopt nog tot juni 2024.

Freddy