NIEUWS

 
Freddy Nachtegael

Muziek ontdekken on tour : Elisabeth Klassiek

Els, onze lesgeefster Muziek Ontdekken, ging samen met een deel van haar cursisten op bezoek bij Elisabeth Klassiek, voor een concert in de gelijknamige prachtige zaal in Antwerpen. Zij waren er getuige van een fenomenaal symfonisch programma.

 

Het City of Birmingham Symphony Orchestra heeft zich het afgelopen decennium aan de absolute top van de Europese orkesten gevestigd. Het zijn 90 muzikanten van over de hele wereld die trots zijn om muziek te spelen in Birmingham en ver erbuiten. De nieuwe chef-dirigent Kazuki Yamada, de opvolger van Sir Simon Rattle, kwam zich in Antwerpen voorstellen met een symfonisch topprogramma. Hij bracht hiervoor de rising star Maria Dueñas mee, die imponeerde met het vioolconcerto “Konzert für Violine und Orchester D-Dur op. 61” van Ludwig Van Beethoven.

Waar de 22-jarige violiste María Dueñas optreedt, inspireert ze het publiek. Ze wordt terecht gevierd als de Spaanse violiste met het grootste internationale profiel en een van de meest veelbelovende muzikanten van haar generatie. Deutsche Grammophon gaf haar, na het winnen van de eerste prijs op de Yehudi Menuhin Competitie 2021, een exclusief contract. Op haar eerste album speelt ze het vioolconcerto van Beethoven. Inmiddels schittert ze al op 13 CD's van Deutsche Grammophon.

In het tweede deel van de voorstelling bracht het City of Birmingham Symphony Orchestra een van de allergrootste meesterwerken uit het symfonische repertoire, de “Symphonie fantastique opus 14” van Hector Berlioz, een episch werk voor groot orkest waarin het orkest uitblonk in een uitgelezen combinatie met de schitterende akoestiek van de gouden zaal. Wat een avond!