NIEUWS

 
Freddy (Frediën) Nachtegael
Eerste uitstap Met Caprice : een rondleiding in het bezoekerscentrum van Urania, een mooie opener.

Uitstap Caprice Urania

Velen onder ons kennen Volkssterrenwacht Urania in Hove, weinigen bezochten het ooit. Voor Caprice, de jongste telg in de Itaka familie, was een rondleiding in het bezoekerscentrum van Urania alvast een mooie opener.

 

Een kennismaking met het zonnestelsel, hoe zit dat met reizen door het zonnestelsel? Dit waren de eerste thema’s die aan bod kwamen tijdens ons bezoek. Aansluitend werd het item van de vallende sterren en meteorieten besproken door Koen en Roger, de twee ervaren en zeer welbespraakte en gedreven gidsen in dit verhaal.

Na de middag namen we plaats in het planetarium om er kennis te maken met de sterrenhemel. Daarna hebben we de film ‘Moonbase, the next step gezien’. Deze film, ingesproken door Frank Deboosere, vertelt op indrukwekkende wijze het verhaal van de laatste keer dat de mensheid voet op de maan zette, meer dan 50 jaar geleden en wat de komende 2, 10 à 50 jaar zal gebeuren. De mensheid zal terugkeren naar de maan en een duurzame, strategische aanwezigheid ontwikkelen nabij de zuidpool van de maan. De maan zal de eerste ‘halve post’ worden van waaruit Mars en de rest van het zonnestelsel verleidelijk dichterbij komen. In de komende tien jaar zal die droom werkelijkheid worden. MOONBASE: THE NEXT STEP is het verhaal van dit menselijke streven, waarbij de wetenschappelijke en technologische vooruitgang tot het uiterste wordt gedreven.

Het was een adembenemende maanervaring, met spectaculaire beelden die boven ons hoofd zweefden en op elkaar inwerkten. Tot slot van deze daguitstap werd een bezoek gebracht aan de waarnemingstoren waar we kennis maakten met de nieuwe Gobelijn telescoop en de werking van dit toestel. Jammer genoeg was het helder weer niet op de afspraak om de planeten te kunnen zien. Dit was in een notedop het verhaal van de eerste Caprice daguitstap.

 

Op 2 november bezoeken we het Gilliot & Roelants tegelmuseun en de Sint-Bernardusabdij  Hemiksem.