NIEUWS

 
Freddy (Frediën) Nachtegael
Uitstappen Kunst Beleven 2022-2023

Uitstappen Kunst Beleven 2022-2023

Uitstappen Itaka cursusjaar 2022-2023

Tentoonstelling Joan Miro in het BAM in Mons. De essentie van dingen uit het verleden en heden

Joan Miró

(Barcelona, 20 april 1893 – Palma, 25december 1983) Was een Spaans kunstschilder, beeldhouwer,

graficus en keramist, afkomstig uit Catalonië. Hij wordt gezien als een van de grootste surrealisten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tentoonstelling ‘Oog in het oog met de dood in het St-Janshospitaal te Brugge.

Hugo van der Goes

(Gent,ca. 1440 – Oudergem, 1482/1483) was een Vlaamse kunstschilder.
Hij wordt samen met schilders als Jan van Eyck en Rogier van der Weyden gerekend tot de Vlaamse Primitieven.

Zijn Portinari-altaar is het belangrijkste werk van de Vlaamse Primitieven na het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tentoonstelling in MSKG te Brussel : Shin hanga; Tentoonstelling ‘ de nieuwe prenten van Japan

"Regen, reigers en mooie vrouwen. Die zijn, subtiel verbeeld, ruim vertegenwoordigd op de tentoonstelling over Shin hanga, Japans voor ‘nieuwe prenten’
Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste- eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.

Gevolgd door tentoonstelling Reneé Demeester in het MAK te Brussel - Renée Demeester

(Congo, 1927 - Brussel, 2022) was een schilderes, tekenaarster, ontwerpster van fresco's en juwelen en getrouwd met de Belgische beeldhouwer Marcel Arnould. Samen met Arnould heeft ze enkele maanden les gevolgd aan de Academie van Brussel. Ze mag dus beschouwd worden als autodidacte. Haar werk kenmerkt zich door ritmische, geabstraheerde landschappen en bevindt zich op het snijpunt van abstractie en surrealisme. Zowel het Museum van Elsene als het Prentenkabinet in Brussel hebben werk van haar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Tentoonstelling Picasso & Abstraction in het KMSKB te Brussel

In nauwe samenwerking met het Musée national Picasso-Paris, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België komend najaar een unieke tentoonstelling aan Pablo Picasso (1881-1973). De twee instellingen ontcijferen een nooit eerder onderzocht thema: voor de allereerste keer zal Picasso’s relatie met de abstracte kunst worden belicht aan de hand van meer dan honderdtwintig uitzonderlijke werken.

De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van
Les Demoiselles d'Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling

Gevolgd door een tentoonstelling ‘Marc Sleen’ 100, Nero 75  in het Belgisch stripmuseum te Brussel

Marc Sleen (1922-2016) tekende in zijn loopbaan en in maar liefst 217 Nero-albums een heel tijdsdocument bij elkaar. Het leverde hem een plek in het Guiness World Record Book en een Ridderschap op. Maar de tijd raast genadeloos door, en wat gisteren was is vandaag niet meer. Op zijn 100ste verjaardag confronteren we het oeuvre van Sleen en het tijdsbeeld dat hij schetste met de wereld van vandaag, met wat veranderde en evolueerde en hoe beelden van vroeger soms botsen met de waarden van vandaag.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tentoonstelling ‘Egypte – eeuweige passie’ in het museum van Mariemont

Egypte is al 2.000 jaar een passie! Maar waarom? De nieuwe tentoonstelling in het Koninklijk Domein en Museum van Mariemont verkent de fascinatie die het oude Egypte opwekt in de westerse verbeelding.

De bezoeker vindt er geen Egyptische antiquiteiten, maar werken uit verschillende periodes die de fantasieën weerspiegelen die het land van de farao's heeft voortgebracht.
Deze nieuwe blik op Egypte omspant een periode van 2000 jaar, van de Romeinse oudheid tot nu, en toont werken waarin kunstenaars of ambachtslieden zich hebben laten inspireren door het oude Egypte en zijn belangrijkste culturele referenties.

Gevolgd ddor een bezoek aan het Museum Marthe Donas in Ittre

Het was in 1922 dat Marthe Donas zich voor het eerst in Ittre vestigde. Château Bauthier, toen eigendom van de familie van haar man, Harry Franke Van Meir, zou meer dan twintigjaar haar thuisbasis blijven.

Avant-garde kunstenares, nog te weinig bekend onder ons, toch wordt ze omschreven als de eerste Belgische abstracte vrouw in de schilderswereld. Het Marthe Donas Museum (MIMDo) is het enige museum in Waals-Brabant dat zich toespitst op Belgische moderne kunst.

De collectie bestaat uit werken van meer dan 70 makers, waaronder een dertigtal vrouwelijke kunstenaars. Tijdens het bezoek ontdek je de verschillende stijlen en. periodes van Marthe Donas, van de eerste academische tekeningen tot haar naoorlogse abstracte schilderijen.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tentoonsteling ‘Fernand Leger en de daken van Parijs’ in het Kröller-Müller Museum in Otterlo (Nl).


Het Kröller-Müller Museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan: een van de grootste privécollecties van de twintigste eeuw. Helene droomt van een ‘museumhuis’, een plek waar ze haar liefde voor de kunst met iedereen kan delen. Als in 1938 het Kröller-Müller Museum zijn deuren opent, wordt haar droom werkelijkheid. Onder haar opvolgers wordt het museum enkele malen uitgebreid met nieuwbouw en met een grote beeldentuin.

De tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs is dé kans om een sleutelmoment in het oeuvre van de Franse kubist Fernand Léger te ontdekken. Als Fernand Léger (1881-1955) de reeks Fumées sur les toits in 1911-1912 schildert, bevindt hij zich op een keerpunt in zijn carrière. Vanaf 1908 breekt hij radicaal met de stijl van zijn vroegere werken en zoekt, aanvankelijk sterk geïnspireerd door Paul Cézanne, naar nieuwe artistieke mogelijkheden. Het uitzicht vanuit zijn atelier over de daken van Parijs, met zijn schoorstenen en rookpluimen, inspireert Léger om te experimenteren met vorm en kleur, waarbij hij van betrekkelijk realistisch en monochroom naar steedsmeer abstractie en kleur toewerkt.