NIEUWS

 
Freddy Nachtegael
Edegem 850, over 850 talen en dialecten.

Edegem 850

“Over 850 talen en dialecten“

In het kader van haar 850-jarig bestaan, daagde het gemeentebestuur van Edegem zijn inwoners en verenigingen uit om samen 850 activiteiten te organiseren. Of ze daarin geslaagd zijn weten we voorlopig niet. Itaka-Zuidrand vzw ging de uitdaging aan en we schreven ons in met het item ‘Welkom in Edegem 850 talen’.

In de beginfase leek het erop dat dit vrij hoog was gegrepen. Niettegenstaande er wereldwijd bijna 6800 levende hoofdtalen talen zijn, was het niet eenvoudig om ons streefdoel te halen. Reden? Niet elke taal liet zich schrijven. We vatten het plan op om de 850 talen in een presentatie te plaatsen waarbij er duiding werd gegeven waar deze taal werd gesproken (met weergave van het gebied op een landkaart) én een korte omschrijving van de desbetreffende taal met, waar het kon, eraan gekoppeld de uitspraak.

Geen eenvoudige opdracht maar onze voorzitter Guido Smets smeet zich ten volle in deze opdracht. Omdat er geen 850 woordenboeken te vinden zijn, werd het thema onderweg aangepast naar “Over 850 talen en dialecten“.

Guido maakte per taal een fiche die we in een PowerPoint presentatie onderbrachten. Ondertussen zijn we erin geslaagd om meer dan 850 talen te verzamelen, alleen zijn alle fiches nog niet aangemaakt. Wat voor onmogelijk werd geacht, kreeg zijn uitvoering tijdens de feestelijke algemene vergadering van de cultuurraad op 1 december laatstleden.

De première ging door in ‘Atelier 403’ te Edegem waar Guido zijn eerste weliswaar nog onvolledige presentatie in primeur gaf. De aanwezige leden van de cultuurraad en de afgevaardigden van de verschillende bij de cultuurraad aangesloten verenigingen, waren het er unaniem over eens. Prachtig werk.

Ondertussen kan u de presentatie ook zien in het VTC en de onthaalruimte van het gemeentehuis van Edegem. Guido zorgt voor een regelmatige up-date zodat het volledig bestand kan worden getoond.

Atelier 403

Atelier 403 is gevestigd in het recreatiedomein Fort 5 te Edegem en is bereikbaar via de wandelpaden aan de zijde van de Jacob de Roorestraat. De veertien leden van het kunstenaarscollectief beschikken ieder over een individueel atelier waar zij ieder hun eigen discipline beoefenen. In de gemeenschappelijke ruimte van het atelier stellen zij recent werk tentoon, afgewisseld met exposities waarin ook andere kunstenaars worden opgenomen.

Van links naar rechts: Guido Smets (voorzitter Itaka-Zuidrand), mevrouw Rit De Grande (atelier 403) en Hugo Tant (voorzitter cultuurraad) bij het presentatiescherm.