NIEUWS

 
Freddy Nachtegael

Kerstconcert 2650

Met 50 waren we vrijdag 15 december om het bijzonder kerstconcert bij te wonen in de O.-L.-V. van Lourdes Basiliek te Edegem. Waarom bijzonder? Edegem vierde als gemeente dit jaar zijn 850-jarig bestaan. In dit kader bundelden Scopo 2650, Orfeo producties en het lokaal bestuur Edegem de krachten om dit feestjaar af te sluiten met een zinderend concert.

In een eerste deel kwamen drie Edegemse koren op de bühne. Achtereenvolgens kwamen het jeugdkoor De Vagebonden, het Basilicakoor én het Koninklijk Familiakoor Elsdonk aan de beurt om hun talenten te tonen met de muzikale steun van het Orfeo Orchestra onder leiding van dirigent Rik Ghesquière.

Tijdens de pauze bracht burgemeester Koen Metsu hulde aan allen die zich hadden ingespannen om van het feestjaar Edegem 850 iets moois te maken. Hij noemde in het bijzonder het project “Welkom in Edegem in 850 talen” dat wij als Itaka-Zuidrand hadden ingediend en succesvol konden afronden.

Na de pauze was het de beurt aan pianist en componist Jef Neve, die is uitgegroeid tot een prominent figuur in ons land en zijn reputatie verspreidt zich snel over de rest van de wereld. Hij bracht onder andere een eigen compositie “Solitude”, het verhaal van een vader-zoon relatie, oorspronkelijk geschreven voor een optreden met twee dansers, én werken van George Gershwin, algemeen beschouwd als een van de grootste Amerikaanse componisten. Het werk Rhapsody in Blue is uiteindelijk een van de meest iconische stukken voor orkest en piano geworden uit de 20ste eeuw en ook een van de meest gespeelde.  Het stippelde tevens de richting uit van symfonische jazz, een stijl uit de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw. Met welke (wereld)klasse wist Jef Neve dit te brengen!  Dit was puur genieten van een muziekkunstenaar.

Dit concert was een organisatie van Scopo 2650 vzw. Scopo betekent in het Italiaans “doelgericht werken”. Het enige doel van Scopo is om zogenaamde “goed doelen” te ondersteunen en te helpen. De opbrengst van het kerstconcert ging integraal naar drie “goede doelen’, zijnde :

1. Centrum voor jong volwassenen Herbosh-Ceurremans gehuisvest in het revalidatieziekenhuis RevArte naast het UZA in Edegem. Zij bieden een residentieel en ambulant zorgaanbod aan met focus op 4 diagnosegroepen, met name :

  • Hersenletselkliniek met als doelgroep : Patiënten die nood hebben aan revalidatie na een recent doorgemaakt hersenletsel zoals een beroerte (CerebroVasculair Accident of CVA veroorzaakt door een herseninfarct of bloeding), na een hoofdtrauma tgv ongeval of na een herseningreep.
  • Amputatiekliniek met als doelgroep patiënten na een recente amputatie van been of arm.
  • Dwarslaesiekliniek met als doelgroep recente aandoeningen van het ruggenmerg van allerlei aard (trauma, infectie, overdruk…) waardoor verlies van kracht en gevoel en eventueel continentie-problemen.
  • Locomotorische kliniek met als doelgroep patiënten die nood hebben aan revalidatie na een orthopedische ingreep zoals gewrichtsvervangende operaties zoals heup-, knie- of schouderprothese, alsook na osteosynthese ingrepen en na een polytrauma.

2. Gastvrij Edegem. Ooit gedacht dat jij gebruik zou moeten maken van de voedselbank? Deze vraag wordt helaas de realiteit voor steeds meer mensen. 

Je toekomst ziet er mooi uit, tot je door een chronische aandoening niet meer kan werken en terugvalt op een minimumuitkering. Of je bent een alleenstaande moeder of vader met enkele kinderen en hebt een inkomen waarmee het gezin net kan overleven maar zich niets extra kan veroorloven.
Een foute inschatting van inkomen, verlies van werk of een faillissement zijn helaas nog enkele van de vele oorzaken waarvoor men – al dan niet tijdelijk – hulp van het OCMW moet vragen. Vaak volgt dan een doorverwijzing naar “Gastvrij Edegem”. Daar staat een geëngageerd vrijwilligersteam klaar om een 55-tal gezinnen elke donderdag droge voeding, groenten, fruit en kwalitatieve kleding te bezorgen.

3. Hoveberg

Het kasteel Hoveberg is nu een gezinsvervangend tehuis voor twintig mentaal mindervaliden die individuele begeleiding nodig hebben. Hoveberg beoogt een thuis te creëren waar elke bewoner zich kan vinden in een betekenisvolle levensbestemming waarbij een hoogstaand ‘savoir vivre’ individueel en in onderlinge relaties prioriteit heeft. Een uitzonderlijke uitstraling en een onweerstaanbare aantrekkingskracht gaat ook hier uit van de werking. Dit niet alleen ten gevolge van een bijzondere begeleiding maar evenzeer vanwege de prachtige locatie en een zeer eigen sfeerschepping waarin de bewoners echt thuis kunnen komen.